Timothy Leary és a "jelenlét" (Human Be-In)

Sohasem értette egészen és valahogy nem is hatott rá a virággyermekek és a politikai forradalmak világa, a személyiség átalakítása a szerek segítségével. Táncolt az Avalon Bálteremben a Rolling Stones zenéjére; szívott füvet; héba-hóba égetett tömjént; hallgatta Bismillah Kahn és Ravi Shankar lemezeit, még a Golden Gate Parkba is kiment egy barátnőjével a nagy "Jelenlétre", mikor Timothy Leary felszólította tanítványait, hogy "hangoljanak rá, pörögjenek fel, hulljanak ki", de mérsékelt elragadtatást keltett benne a dolog.

(Anne Rice: Boszorkányok órája)

A Grateful Deadtől a Doorsig mindenkinek megtaláltam az Avalon Bálteremben tartott koncertet hirdető plakátját, csak a Rolling Stonesnak nem... Úgyhogy be kell érnünk egy képről az Avalon Bálteremről (san Francisco) és egy véletlenszerűen kiválasztott Stones-számmal (amit először kidob a YouTube).





Bismillah Kahn:


Ravi Shankar egy teljes albuma:



Timothy Leary (1920-1996) amerikai pszichológus és író, a pszichedelikus kábítószerek nagy támogatója, akinek meggyőződése volt, hogy az LSD terápiás potenciállal rendelkezik a pszichiátriában. Kollégájával, Richard Alperttel együtt kísérleteket is végzett ezekkel a drogokkal kapcsolatban, a Harvard Psilocybin Project keretében, és bár kísérleteik (Concord Prison Experiment, Marsh Chapel Experiment) érdekes és hasznos eredmnyeket produkáltak, mindkettőjükt elbocsátották az egyetemről.
"Nyolc áramkörös tudatmodell"-je később a transzperszonális pszichológia alapjává vált.
Az 1960-70-es években rendszeresen tartóztatták le és börtönözték be, Richard Nixon elnök egyenesen "Amerika legveszélyesebb emberének" nevezte - nem állt tehát nagyon közel a hatalom szívéhez (ha lehet egyáltalán ilyet mondani).

A Jelenlétet (Human Be-In) 1967. január 14-én, az előző bejegyzésben már emlegetett Golden Gate Parkban rendezték, mintegy 30000 hippi részvételével. A rendezvény a '60-as évek ellenkultúrájának vonásait egyesítette. Itt mondta el Leary híressé vált - és a Boszorkányok órájában idézett - mondását: "hangolj rá, pörögj fel, hullj ki" (eredetileg turn on, tune in, drop out, a sorrend tehát nem stimmel).



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése