Henry főz

Henry brings out two bowls of soup, pale and thick. "Vichyssoise. This is my grandmother's recipe."
I take a sip. It's perfect, buttery and cool. The next course is salmon, with long pieces of asparagus in an olive oil and rosemary marinade.

(Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife, Birthday c. fejezet)

A vichyssoise magyar neve póréhagymás krumplileves, de ez annyira prózaian hangzik, hogy ha el akarjátok kápráztatni a vendégeket, inkább használjátok a francia nevét, ahogy minden magára valamit adó vendéglátós is tenné. Íme a recept:

Póréhagymás krumplileves (vichyssoise)

Hozzávalók 4 személyre:

2 db póréhagyma
7 dkg vaj
25 dkg burgonya
1.5 liter víz
só, bors
2 evőkanál frissen aprított petrezselyem
1 evőkanál frissen aprított kakukkfű
2 dl crème fraîche (vagy tejföl)
snidling a díszítéshez





Elkészítés:

A póréhagyma felkarikázott fehér részét a vajon puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a vizet. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet, és 30-40 percig forraljuk. Turmixgépben vagy aprítóban pürét készítünk a levesből, majd visszaöntjük a főzőedénybe. Hozzáöntjük a crème fraîche-t, állandó kevergetés mellett felforraljuk, azután legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor snidlinggel vagy a póré zöld részével díszítjük.

(Forrás: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/porehagymas_krumplileves_vichyssoise)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése